JEUGD & OPVOEDHULP
Als je extra hulp kunt gebruiken en je hebt hiervoor een indicatie gekregen van Bureau Jeugdzorg dan kun je terecht bij een een instelling voor Jeugd & Opvoedhulp. Als je bij zo'n instelling terecht komt zullen de mensen die daar werken naar je luisteren en proberen je zo goed mogelijk te helpen om je problemen aan te pakken. Samen met jou wordt er een plan gemaakt waarin staat wat je wil bereiken en hoe daaraan gewerkt gaat worden.
Er zijn drie instellingen voor Jeugd & Opvoedhulp in Limburg:
XONAR
, voor Zuid-Limburg
Rubicon Jeugdzorg
, voor Midden- en Noord-Limburg
Mutsaersstichting
, voor Noord- en Midden-Limburg
Om je een idee te geven van de hulp die XONAR, Rubicon en de Mutsaersstichting zoal bieden, kun je daar hieronder alvast kort iets over lezen. Wil je graag meer weten, klik dan op de naam van de instelling hierboven, dan wordt je doorgelinkt naar hun eigen website.
WELKE HULP IS ER ZOAL?
Thuis of in de buurt
Een hulpverlener komt bij je thuis langs en praat met jou en je familie over de problemen waar jullie tegenaan lopen. Het gaat dan vaak over gedrag en over hoe je anders op elkaar kunt reageren.
Omdat misschien ook andere mensen kunnen helpen bij het verbeteren van jouw situatie, kan de hulpverlener ook (samen met jou) praten met een leraar op school, met de wijkagent of met bijvoorbeeld de buren.
Overdag naar een groep
Het kan ook dat je overdag of na school naar een dagvoorziening gaat. Hier zijn jongeren van je eigen leeftijd en er werken hulpverleners. Samen vul je de tijd in en leer en oefen je nieuwe reactiemogelijkheden in verschillende situaties. Ook je familie, een vriend of leraar kunnen worden uitgenodigd voor gesprekken en oefeningen.
Tijdelijk ergens anders wonen
Soms kan het niet anders en ga je tijdelijk ergens anders wonen. Dat kan bijvoorbeeld in een pleeggezin zijn (zie filmpje pleegzorg), in een leefgroep met andere jongeren of in een voorziening voor begeleide kamerbewoning. Dat kan voor even zijn, maar ook voor een langere tijd.
Trainingen
Ook zijn er allerlei trainingen voor jongeren waaraan je kunt meedoen. Bijvoorbeeld voor concentratie, beter voor jezelf opkomen, sociale vaardigheid en faalangst.
Al deze verschillende vormen van hulp kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Soms wordt de hulp ook bewust tegelijkertijd geboden met andere hulp in de thuissituatie (bijvoorbeeld door het maatschappelijk werk).
De mensen die in de jeugdzorg werken zijn geinteresseerd in jou en je situatie. Ze denken actief met je mee over hoe je je problemen zelf kunt aanpakken (je zult het uiteindelijk zélf moeten doen!). Ze helpen je graag op weg, met de bedoeling dat het in de toekomst weer beter met je gaat!