Met vragen en problemen kun je in Limburg bij diverse professionals terecht:
-
Om dicht bij huis te beginnen: je zou eerst eens contact kunnen opnemen met bijvoorbeeld de leerlingbegeleider op school of de huisarts. Maar er is in iedere gemeente ook een
CJG
(Centrum voor Jeugd-en Gezin). Hier werken allerlei instanties (zoals het maatschappelijk werk en de jeugdgezondheidszorg) samen om kinderen/jongeren, ouders en mensen die bij hen betrokken te helpen en te adviseren.
-
Je kunt ook online informatie en advies krijgen, bijvoorbeeld via
klikvoorhulp.nl
of
positiefopvoeden.nl
-
Als je er met de adviezen en hulp van het CJG, school, website of huisarts niet uitkomt, kun je daarna terecht bij
Bureau Jeugdzorg
. Bureau Jeugdzorg gaat samen met jou/jullie na welke hulp het beste bij de situatie past. Voor sommige hulpvormen regelt Bureau Jeugdzorg ook het vereiste toegangsticket.
- Soms is speciale of intensieve hulp voor jou/jullie het beste. Afhankelijk van het probleem waar je mee kampt, kom je terecht bij een organisatie voor Jeugd- & Opvoedhulp , bij de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (Jeugd GGZ ), de zorg voor mensen met een Lichte Vestandelijke Beperking (Jeugd LVB ). Ook is het mogelijk dat je te maken krijgt met Verplichte Hulp , maar dat gebeurt nooit rechtstreeks, alleen na een uitspraak van een rechter.
Tip: Een handige site die je stap voor stap meeneemt bij het regelen van allerlei soorten hulp (niet alleen jeugdzorg) is www.regelhulp.nl van de overheid.