")); ")); } ")); ")); }

zoeken in deze site
links per onderwerp


JEUGD GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG (JEUGD GGZ)

Als mensen kampen met psychische of psychiatrische problemen biedt de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) gespecialiseerde hulp. Oók aan jeugdigen.
Voorbeelden van problemen die door de Jeugd GGZ worden behandeld zijn relatieproblemen tussen ouder en kind en binnen het gezin, problemen als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis en diverse stoornissen. Stoornissen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen op het gebied van angst, stemming, gedrag, hechting, eten en persoonlijkheid.

Om toegang te krijgen tot de Jeugd GGZ heb je een indicatie nodig van Bureau Jeugdzorg. Maar ook een (huis)arts kan in geval van een vermoeden van ernstige psychiatrische problematiek rechtstreeks verwijzen naar de Jeugd GGZ.
Voor lichte problemen op psychisch, psycho-sociaal of sociaal terrein (op school, in relaties of bij de opvoeding) kunnen mensen beter rechtstreeks contact opnemen met het algemeen maatschappelijk werk.

Binnen de GGZ is er ambulante zorg (zonder opname) en klinische zorg (met opname). Klinische zorg is vooral van toepassing bij zwaardere problematiek.
De verslavingszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg vormen aparte onderdelen binnen de GGZ.

Ambulante zorg
Binnen de ambulante zorg is behandeling mogelijk op het spreekuur van een behandelaar (bijvoorbeeld bij de RIAGG of een polikliniek). Daarnaast is er deeltijdbehandeling waarbij de jeugdige alleen overdag en op werkdagen in een groep verblijft.

Klinische zorg
In kinder- en jeugdpsychiatrische centra worden kinderen opgenomen met allerlei soorten ernstige psychische of psychiatrische problemen. De kinderen verblijven meestal in leefgroepen en de familie wordt zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken. Soms krijgen de kinderen onderwijs in het centrum of in een buitenschool. Na ontslag kan de behandeling via een polikliniek worden voortgezet. Afhankelijk van de ernst van de problematiek wordt de jeugdige opgenomen op een open afdeling of een besloten of gesloten afdeling.

WAAR KAN IK TERECHT VOOR JEUGD GGZ?

Voor ambulante behandeling bij psychosociale (opvoedings)problemen, crisisinterventie en hulpverlening bij psychiatrische stoornissen kunnen kinderen en jongeren in Limburg terecht bij de vestigingen van de RIAGG’s (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg)  in Roermond, Weert, Echt, Leudal, Venlo en Maastricht. Deze vestigingen vallen onder RiaggZuid en RIAGG Maastricht . In de Westelijke Mijnstreek voorziet Orbis GGZ in ambulante geestelijke gezondheidszorg. In Parkstad Limburg kan men terecht bij de Mondriaan Kind en Jeugd en in Noord- en Midden-Limburg is ook de Mutsaersstichting actief. Verder richten Virenze en Pro Psy zich op ambulante hulp.
De RIAGG's en de Mutsaersstichting geven ook voorlichting en deskundigheidsbevordering (bv. over seksueel misbruik aan docenten of jeugdartsen) en organiseren praatgroepen (bv. voor kinderen van psychisch zieke en/ of verslaafde ouders). Zelfhulpinitiatieven en patiëntenorganisaties kunnen er terecht voor ondersteuning.

De Mondriaan Zorggroep en de Mutsaersstichting bieden klinische zorg en beschermd wonen. De GGZ Noord- en Midden-Limburg beschikt over een adolescentenkliniek. Verder zijn er nog de RIBW's zijn er voor langdurige (woon)begeleiding.

Klik hier voor een korte samenvatting over het aanbod per instelling óf ga voor meer info rechtstreeks naar de website van een van genoemde instellingen.

Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg