HIER(BOVEN) KUNT U ZICH INSCHRIJVEN VOOR EEN GASTLES OVER JEUGDZORG
Met de meeste jongeren en gezinnen gaat het goed in Nederland. Eén op de zes van hen ervaart echter wel eens flinke problemen met opvoeden en opgroeien. Met eigen inzet en hulp uit hun sociale omgeving kunnen zij hun situatie gelukkig vaak weer ten goede keren. Een deel van de kinderen/jongeren kan daarbij hulp gebruiken vanuit de jeugdzorg.
De Limburgse jeugdzorgorganisaties willen graag laten zien
wat jeugdzorg kan betekenen
voor kinderen, jongeren en ouders die (tijdelijk) ondersteuning kunnen gebruiken bij opvoeden en opgroeien.
Eén van de manieren om de jeugdzorg bij jongeren onder de aandacht te brengen is het verzorgen van gastlessen. De afgelopen jaren hebben de jeugdzorgorganisaties telkens zo'n 100 gastlessen (wellicht bij u bekend onder de titel 'schoolbezoeken') verzorgd in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De reacties op de gastlessen zijn positief. De leeftijdsgroep van 11 tot 15 jaar blijkt erg ontvankelijk voor onze boodschap!
Tijdens de gastlessen staat de belevingswereld van de kinderen/jongeren centraal.
Kinderen/jongeren hebben vaak heel goed in de gaten wanneer het met een klasgenoot of vriend(in) niet goed gaat. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren die problemen hebben (thuis, op school of met zichzelf) niet met hun zorgen of zorgjes blijven rondlopen, maar dat zij erover praten met een volwassene die zij vertrouwen. Bijvoorbeeld met een ouder, familielid, leraar, leerling-begeleider of huisarts. Ook zijn er allerlei telefonische en digitale hulp- en adviesdiensten waar zij terecht kunnen.
De boodschap is:
door over problemen te praten, kun je geholpen worden. En sóms komt die hulp van de jeugdzorg….
Wat wij verder graag willen laten zien, is hoe het er in de praktijk aan toe gaat in de jeugdzorg. Wat gebeurt er eigenlijk als je bij de jeugdzorg komt, met wat voor mensen krijg je daar te maken en wat levert het je op?
Mensen die dagelijks in de jeugdzorg werken, komen in de groep op een open en interactieve manier klas uitleg geven over hun werk. Door in de klas te vertellen over andere kinderen en jongeren die het moeilijk hebben gehad en over de manier waarop die werden geholpen, hopen onze jeugdhulpverleners een duidelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden en beperkingen van de jeugdzorg.
De kinderen en jongeren krijgen informatie over (de toegang tot) jeugdzorg en zien zelf dat er eigenlijk heel gewone en best aardige mensen werken. Het directe contact met iemand die in de jeugdzorg werkt, moet de drempel voor jongeren om eventuele problemen (van zichzelf of anderen) bespreekbaar te maken verlagen.
Via de grijze button hierboven kunt u zich als school of aanverwante organisatie aanmelden voor een gastles.
Uw aanmelding wordt doorgestuurd naar de coordinator die de gastlessen in uw regio regelt. Hij/zij zal uw aanvraag matchen met een van onze voorlichters. De voorlichter zal contact met u opnemen om de details van de gastles verder met u te bespreken en de afspraak definitief in te plannen.
Het aantal gastlessen dat we kunnen uitvoeren is uiteraard niet onbeperkt. We doen ons best om u zo snel mogelijk van dienst te zijn, maar we raden iedereen aan om de aanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen om eventuele teleurstellingen te voorkomen!
PS: Ben je werkzaam in de Limburgse jeugdzorg en wil je ook graag gastlessen gaan geven? We zijn blij met jou! Schrijf je snel in via de tweede button hierboven!