")); ")); } ")); ")); }

zoeken in deze site
links per onderwerp

31|03|13

Het Klokhuis over kindermishandeling


Waarom zijn campagnes rondom kindermishandeling alleen gericht op volwassenen en nooit op kinderen? Zo mogen spots hierover alleen na 20.00 uur uitgezonden worden. Te confronterend voor kinderen, vinden sommigen, te beladen en lastig om te bespreken met kinderen. NTR Het Klokhuis breekt hiermee en komt met een speciale serie juist gericht op kinderen.

Vanaf dinsdag 2 april zendt Het Klokhuis vier afleveringen uit over kindermishandeling. Iedere dinsdag gaat NTR-presentatrice Dolores Leeuwin op zoek naar antwoorden op prangende vragen over dit beladen onderwerp. Waarom mishandelen sommige ouders hun kinderen? En hoe komt het dat omstanders en slachtoffers vaak zwijgen en niet handelen? Kun je er iets aan doen en wat dan precies?

Kinderen vertellen herkenbaar in beeld wat hen is overkomen. Een ouder vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. Aan de hand van echte verhalen wordt kinderen duidelijk uitgelegd wat kindermishandeling is en wat je er aan kunt doen. Deze serie is uniek omdat er in Nederland een groot taboe rust op dit onderwerp.

Ieder jaar worden er in ons land 119.000 kinderen en jongeren (0-18) mishandeld of verwaarloosd (bron: TNO/Universiteit leiden). Dat is gemiddeld een kind per klas. Dit aantal neemt niet af, en is slechts het topje van de ijsberg. Achter deze cijfers schuilt een wereld van onzichtbaar kinderleed. Kindermishandeling komt voor in alle culturen in Nederland en zowel in arme als rijke gezinnen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kindermishandeling enorme gevolgen heeft voor de kinderen en de maatschappij.

Het Klokhuis maakt dit lastige onderwerp zichtbaar en bespreekbaar en informeert over professionele hulp. Doel van deze speciale serie is kinderen weerbaarder te maken en omstanders te stimuleren om in actie te komen. Door beiden goed te informeren, duidelijk te laten zien wat het is en wat ze er zelf aan kunnen doen. Naast de uitzendingen krijgen alle basisscholen in Nederland een lespakket dat aansluit op de afleveringen. Kinderen kunnen begin april ook online terecht voor meer informatie en vragen op www.hetklokhuis.nl/kindermishandeling

Bericht afkomstig van XONAR

Kindermishandeling
Zorginhoudelijke kennis



Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg