")); ")); } ")); ")); }

zoeken in deze site
links per onderwerp

25|03|13

Betrokkenheid van cliënt en burger ontbreekt in 'decentralisatiebrief' Plasterk


Burgers stimuleren en ondersteunen om eigen verantwoordelijkheid te nemen: ja. Geen aandacht voor de rechtspositie van individuele cliënten én medezeggenschap: nee. Dat zeggen de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en de Koepel Wmo-raden in schriftelijke reactie op de‘decentralisatiebrief’ van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Aan daadkrachtige ideeën om zelfredzaamheid van de burger te stimuleren, ontbreekt het dit kabinet niet. De LCR en Koepel Wmo-raden stuit het vooral tegen de borst dat de aandacht uitgaat naar de rollen van de gemeente en het rijk.

Zelf initiatief
Het is volgens de twee organisaties noodzakelijk om in dit scenario burgers optimaal toe te rusten zodat zij in staat zijn om zelf initiatief te nemen. Ze moeten onafhankelijke informatie en advies kunnen inwinnen. Cliënten moeten hun eigen wensen en ideeën over hun mogelijkheden naar voren kunnen brengen. En heikele punten zijn: cliënten moeten gecompenseerd worden voor hun beperkingen én mogelijkheden krijgen voor een persoonsgebonden budget.

Medezeggenschap
De organisatie van medezeggenschap is in het hele decentralisatieproces onmisbaar, menen LCR en Koepel Wmo-raden. ‘In het licht van het uitgangspunt van dit kabinet zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat burgers en cliënten kunnen meebepalen op welke wijze ondersteuning, zorg en begeleiding straks in hun gemeente wordt georganiseerd.’

Met andere woorden: bij eigen verantwoordelijkheid hoort medezeggenschap. Deze zou dan ook wettelijk moeten worden verankerd, waarbij aandacht is voor het tijdig kunnen uitbrengen van advies, informatie kunnen inwinnen, advies kunnen vragen van derden, samenwerken met andere raden én op landelijk niveau kennis delen.

Integraal
De afstemming met andere vormen van cliëntenparticipatie binnen de Participatiewet, Wmo en nieuwe Jeugdzorgwet is essentieel om de cliënt als uitgangspunt te kunnen blijven nemen. Integraal beleid komt er niet zo maar en cliënten kunnen als geen ander aangeven als het daaraan schort. De twee organisaties – die met het gezamenlijk schrijven van deze brief al laten zien samenhang serieus te nemen – menen dat er nog veel moet gebeuren om de decentralisatie te laten slagen en de doelstelling van dit kabinet te bereiken. Zonder burgers en cliënten hierbij te betrekken lukt dat al helemaal niet.


Op de website van de Koepel Wmo-raden is ook een blog over de decentralisatiebrief te lezen.

Klik hier voor de decentralisatiebrief van minister Plasterk.

Bron: Landelijke Clientenraad (LCR).

Clienten
Landelijk
Transitie



Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg