")); ")); } ")); ")); }

zoeken in deze site
links per onderwerp

17|12|13

Terugblik op Hoorzitting Jeugdwet in de Eerste Kamer


In voorbereiding op de besluitvorming over het wetsvoorstel Jeugdwet heeft de vaste VWS-commissie van de Eerste Kamer een aantal deskundigen gehoord op 9 december om meer informatie te krijgen over de gevolgen van het wetsvoorstel. De VNG publiceerde op haar website een kleine impressie van de bijeenkomst. Voor een volledig verslag verwijst de VNG naar de verslaglegging van de Eerste Kamer (zie de links onderaan dit bericht).

Blok 1: Justitiële aspecten en kinderrechten
In het eerste blok over justitiële aspecten en kinderrechten, uitten de sprekers (waaronder Anja Pijls van XONAR , red.) hun zorgen over de spanning tussen gemeentelijke beleidsvrijheid (kans op rechtsongelijkheid) en recht op gelijke, minimale zorg voor kinderen zoals vastgelegd in Kinderrechtenverdrag en mensenrechtenverdragen.

  • Daarnaast vond men de privacy slecht geregeld. Diverse sprekers waren er niet van overtuigd dat het wetsvoorstel voorkomt 'dat persoonsgegevens op gemeentehuizen rond gaan zwerven, zonder toestemming van de cliënt'.
  • Kinderombudsman Marc Dullaert gaat een plan vóór een driejarig overgangsregime aan de Eerste Kamer aanbieden voor 25 januari. Dit doet hij namens zorgorganisaties zoals Jeugdzorg Nederland, GGZ NL, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging van Orthopedagische behandelcentra in Nederland

Blok 2: Medische en privacy aspecten

In het tweede blok kwamen de zorgen over het borgen van privacy terug. In dit blok zaten critici van overheveling van de Jeugd-GGZ naar gemeenten. In hun pleidooien legden ze het accent op het belang van de cliënt. Erik Gerritsen (Bureau Jeugdzorg Amsterdam) gaf duidelijk aan dat vasthouden aan het huidige systeem geen optie is, omdat dat niet werkt.

Blok 3: Algemene aspecten van transitie

In het derde blok kwamen aan het woord de gemeenten, Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd, Zorgverzekeraars Nederland, twee Bureaus Jeugdzorg en de Algemene Rekenkamer.

  • Gemeenten en Bureaus Jeugdzorg betoogden dat het wetsvoorstel in orde is, dat invoering per 1 januari 2015 gewenst blijft en dat binnen de Jeugdwet de privacy-aspecten goed geregeld worden.
  • De Transitiecommissie (Tom van Yperen) nam een politiek-neutraal standpunt in en beperkte zich tot het toelichten van de stand van zaken van de overdracht en welke terreinen nog aandacht vragen.
  • André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland) stond achter de wet met uitzondering van de J-GGZ: die mag niet overgeheveld worden.
  • Arno Visser (Algemene Rekenkamer) vond dat de huidige wetgeving geen antwoord geeft op de vraag wat gemeenten willen bereiken en waar ze dus op afrekenbaar zijn. Ook zag hij dat gemeenten geen mogelijkheden krijgen hun prestaties te vergelijken met anderen om vast te stellen of ze het goed doen of niet.


Ook andere onderwerpen kwamen aan de orde. Zoals de invloed van de raadsverkiezingen, of gemeenteraden straks goed in staat zijn om hun controlerende taak uit te oefenen, hoe bovenregionale arrangementen zijn geregeld, en of gemeenten zich met de indicatie-stelling kunnen bemoeien.

Vervolgtraject

De Eerste Kamer streeft er naar het wetsvoorstel op 28 januari 2014 in hun plenaire vergadering te behandelen. Als de leden van de Eerste Kamer naar aanleiding van de beantwoording van de vragen door het Kabinet, meer informatie nodig hebben is uitloop mogelijk tot 19 februari 2014.

Meer informatie

Landelijk
Wetgeving



Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg