")); ")); } ")); ")); }

zoeken in deze site
links per onderwerp

17|12|13

Noord-Limburg:Cliënten Jeugdzorg praten mee over nieuw beleid


Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In Noord-Limburg bereiden de gemeenten zich zoveel mogelijk samen op deze nieuwe taak voor. Zo stellen de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray samen een regionaal beleidskader op waarin ze beschrijven hoe de jeugdzorg er in de toekomst uit gaat zien en welke resultaten ze willen behalen in de periode 2015-2018. Gemeenten doen dit niet alleen. Zorgaanbieders, onderwijs, politie, zorgverzekeraars maar ook cliënten en cliëntraden uit de jeugdzorg worden intensief betrokken.

Op woensdag 27 november vond een tweede regionale bijeenkomst met cliënten in de jeugdzorg plaats. Tijdens deze bijeenkomst spraken vertegenwoordigers van de gemeenten Gennep, Bergen, Venray en Horst aan de Maas met (pleeg)ouders en jongeren. “Dergelijke bijeenkomsten zijn voor ons altijd nuttig”, vertelt een van de aanwezige ambtenaren. “De cliënten zijn ervaringsdeskundig en kunnen ons vertellen hoe zaken in de praktijk werken. Bijvoorbeeld of de toegang goed geregeld is. Ook krijgen we tips hoe we dingen beter of efficiënter kunnen aanpakken. Door meer met de kinderen te praten in plaats van alleen met hun ouders bijvoorbeeld. Een kind van 8 jaar kan al duidelijk vertellen wat het wil. Ook hebben cliënten ideeën om digitale middelen in te zetten bij de ondersteuning:  zoals online logboeken of chatsessies.”

Ideeën toetsen Feedback is bij de gemeenten altijd welkom: “De bijeenkomsten geven ons ook de kans om nieuwe beleidsideeën voor te leggen en te horen in hoeverre deze aansluiten bij de wensen van de cliënten.” Twee belangrijke elementen uit het nieuwe beleidskader kwamen in deze bijeenkomst aan bod: gezinscoaches en ‘1 gezin , 1 plan, 1 regisseur’. “Beide ideeën sluiten goed aan bij de behoeften van de aanwezigen. Wel valt het op dat verwachtingen verschillend kunnen. Zo gaat een gezinscoach er niet voor zorgen dat een persoonsgebonden budget (pgb) wordt toegekend. Een gezinscoach kan wel helpen met aanvragen, maar het gezin houdt zelf de regie en zal de aanvraag zelf moeten indienen. De gezinscoach is er dus niet om alle zaken voor het gezin te regelen, maar om het gezin daarbij te ondersteunen.”

1 gezin, 1 plan, 1 regisseur In de jeugdzorg bestaat al langer de wens om meer te werken volgens het principe ‘1 gezin, 1 plan, 1 regisseur’. Dit houdt in dat alle betrokken zorgverleners samen met het gezin een plan maken en de aanpak op elkaar afstemmen. “Tijdens de bijeenkomst bleek hoe cliënten deze aanpak waarderen”, vertelt Jacqueline van de Zwaard van Servicepunt Jeugdzorg Limburg. “Sterker nog: cliënten zouden dit graag vaker zien, niet alleen bij kritieke situaties. Een van de aanwezigen gaf aan dat je haast blij bent met alle ellende van de crisis als je de daarop volgende hulp ervaart. Want die ellende zorgde voor de doorbraak in de hulpverlening.” De gemeenten nemen dergelijke opmerkingen mee: “Dergelijke verhalen en praktijkervaringen sterken ons in de gedachte dat we in het nieuwe jeugdstelsel een grote rol moeten wegleggen voor vaste aanspreekpunten voor het gezin en voor professionals: de gezinscoaches. De zaken die we op een avond als deze horen, gaan we zeker in het nieuwe beleidskader opnemen”.

Clienten
Gemeenten
Transformatie
Transitie



Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg